Wat is haptotherapie

logo haptotherapiepraktijk steeman, wat is haptotherapie nou eigenlijk?Wat is haptotherapie nou eigenlijk?

Wat is haptotherapie? Haptotherapie is een toepassing van de haptonomie en helpt om je bewust te worden van de wisselwerking tussen jouw lichamelijk, emotioneel en rationeel functioneren. Tijdens de therapie wordt gebruik gemaakt van gesprekken, ervaringsgerichte oefeningen en lichamelijke aanraking. De aanraking neemt hierbij een centrale plaats in. Het aanraken is namelijk het meest direct en wederkerig, het maakt je bewust van je gevoelens, van je bestaan.

Als je je gevoel serieus neemt, maak je andere keuzes

Je lichaam is drager van je gevoel (pijn voelen, verdrietig zijn, plezier hebben, onzeker zijn, etc.. ) en laat zien hoe het met je is (verkrampen, huilen, lachen, blozen, etc..) . Wat voel je nu? Voel je een ‘ja’ , of voel je een ‘nee’ en geef je daar gehoor aan? Hoe ga je met je eigen grenzen om? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als iemand te dicht naast je komt zitten, blijf je zitten of zou je liever een eindje willen opschuiven? Neem je je eigen ruimte wel genoeg in of doe je te gemakkelijk een stapje opzij voor anderen? Je verlangt misschien naar rust, maar blijft maar doorgaan?

Haptotherapie laat je voelen dat je bestaat

Je leert in de therapie te luisteren naar jezelf, binnenin en daardoor vergroot je het inzicht in jezelf. Je leert belemmerende patronen te (h)erkennen. Je draagkracht, flexibiliteit, eigenwaarde, zelfvertrouwen en keuzevrijheid zullen hierdoor versterken. Essentieel bij de aanraking is dat er ook werkelijk contact is, waarbij je het gevoel hebt dat het om jou gaat, dat je niets hoeft en dat je goed bent zoals je bent. Iets wat je gevoeld hebt, blijft je bij.  

 
Vertel me iets en het waait door me heen. Laat me iets zien en ik weet het morgen nog. Laat me iets voelen en ik weet het mijn hele leven. Lao-tse