Relatiebegeleiding

Relatiebegeleiding

Binnen het scala van klachten waarvoor cliënten bij een haptotherapeut komen, spelen relatieproblemen een belangrijke rol. Relatieproblemen zijn vaak het gevolg van een verstoorde communicatie.

relatiebegeleiding voor verbeteren affectief contact tussen partners
Bij relatiebegeleiding gebaseerd op haptonomie, gaat het vooral om de affectieve communicatie tussen partners. Het affectieve contact is de basis voor de liefdesrelatie. Langdurige stagnatie van deze affectieve stroom leidt altijd tot relatieproblemen.

Deze verstoringen samen met het (echt)paar onderzoeken, is de kunst van de begeleiding van paren.

Inzicht

In de therapie wordt gewerkt aan het verkrijgen van meer inzicht en het ontstaan van meer gevoel voor belangrijke thema’s die in relaties spelen zoals afstand en nabijheid, vrijheid, afhankelijkheid, vertrouwen, en intimiteit.

Daarnaast wordt de relatiegeschiedenis van elk van de partners vaak als een soort ‘stille kennis’ meegedragen. Inzicht hierin kan het begin zijn van bevrijding van oude, verstarde patronen die voortdurend de relatie beïnvloeden.

Jezelf zijn

Het is van belang dat ieder zichzelf kan zijn in een relatie. Het gaat er niet om wie gelijk heeft of schuldig is. Het is van belang dat er weer een basis van wederzijds respect en vertrouwen ontstaat. De haptotherapeut begeleidt jullie in dit proces om weer naar elkaar toe te groeien.

Belangrijk is dat jullie aan je relatie willen werken. In principe gaan we uit van het herstel van de relatie. Soms is er geen weg meer terug. Dan is het de kunst om liefdevol afscheid van elkaar te nemen.

I do my thing and you do your thing I am not in this world to live up to your expectations, And you are not in this world to live up mine. You are you, and I am I, and if by chance we find each other, It’s beautyful. If not, it can’t be helped. Fritz Perls