Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Zwangerschapsbegeleiding op basis van haptonomie

In verbinding zijn met je kind, een goed welkom.

Baby welkom laten voelen mbv haptonomische zwangerschapsbegeleidingIn den beginne is er …… de tast

Een liefdevolle hand, die met aandacht en warmte de buik van de moeder aanraakt, biedt een gevoel van veiligheid. In uitnodigende handen zal een kind zich nestelen en zich vertrouwd voelen.

Deze aanraking is een bevestiging voor het kind: het is goed dat je er bent, wij zijn er voor jou! Dit is het begin van hechting.

Door de partner vroegtijdig te betrekken, wordt de zwangerschap meer door beide ouders beleefd.

Contact maken

Rond de twintigste week van de zwangerschap zijn de bewegingen van het kind van buitenaf goed te voelen. Dit is een goed tijdstip om met de haptonomische zwangerschapsbegeleiding te beginnen. De moeder heeft het kind in haar buik waarschijnlijk wel eerder voelen bewegen, maar haar partner vaak nog niet.

Het kind voelt de aanwezigheid van een hand op de buik van de moeder, net zoals je het kind door de buikwand en baarmoeder heen kunt voelen. Zo merk je dat je kindje zich in de handen op de moederbuik nestelt; zo nodig je het als het ware uit om naar je toe te komen en contact te maken.

Bevallen kun je samen doen

Aan de zwangere en partner, wordt geleerd om ontsluitingsweeën dusdanig op te vangen, dat de vrouw zo weinig mogelijk energie verliest. Aanrakend kun je samen ontdekken hoe je om kunt gaan met pijn. Door je niet te verzetten, kun je pijn beter verdragen. Tijdens de begeleiding ervaar je hoe je weeën kunt opvangen en welke houdingen het beste bij jullie passen tijdens het baringsproces.

Je leert om op je lichaam en je gevoel te vertrouwen en in verbinding te blijven met je partner en jullie kind. Samen bereiden jullie je voor op een zo natuurlijk mogelijk verloop van bevalling en geboorte. Daarbij is er ook aandacht voor eventuele onverwachte gebeurtenissen.

De begeleiding van een zwangere vrouw en haar partner bestaat meestal uit zes bijeenkomsten: vijf vóór de bevalling en één erna. Afhankelijk van de behoefte van de ouders kan het aantal begeleidingen uitgebreid worden.

Begeleiding na de geboorte

Na de bevalling kom je nog een keer met z’n drieën. Deze afspraak wordt meestal rond zes weken na de bevalling gemaakt.

Een gezamenlijke terugblik op de bevalling en de periode erna. Hoe hebben jullie de bevalling beleefd en hoe ervaren jullie het leven met jullie kind. Er is opnieuw aandacht voor het aanraken en dragen van julie kind, waarin het contact wezenlijk is en de onderlinge band bevestigd wordt.

Je bent zwanger en bezorgd

Op de website: www.metgevoelbevaltbeter.nl kun je meer lezen wat ik als GZ-haptotherapeut kan betekenen als je angstig bent voor de bevalling.