Wetenschappelijk onderzoek Haptotherapie bij Chronische pijn

Wetenschappelijk onderzoek Haptotherapie bij Chronische pijn

Mijn praktijk haptotherapie doet momenteel mee aan een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van haptotherapie bij chronische pijn.

In de praktijk is namelijk gebleken dat haptotherapie kan helpen bij chronische pijn.

chronische pijn

Haptotherapie bij chronische pijn

Bij chronische pijn gaat de aandacht steeds meer naar de negatieve sensaties in je lichaam. Daarbij horen de emoties en gedachten over (on)mogelijkheden wat betreft bewegen en interactie. Hierdoor wordt het normale, vanzelfsprekende en affectieve contact met jezelf en anderen negatief beïnvloed. Je bent dan aan het overleven in plaats van leven.

We gaan uit van de beleving van de pijn, niet zozeer de klacht op zich. Het is nodig om je gevoelens en je emoties te leren voelen en te beleven. In de sessies maak ik gebruik van gesprekken en affectief aanrakingscontact. Je gaat voelen hoe je lichaam reageert en hoe je daar mee om gaat (reflexen en gedragspatronen). Hierdoor ga je ook voelen wat er lichamelijk en emotioneel in je speelt.

Op deze manier levert haptotherapie een bijdrage aan de bewustwording van je lichaam en van je gevoelsleven. Door de pijn erbij te nemen in plaats ervan weg te gaan. ga je de pijn dragen, in plaats van verdragen, en kun je weer gaan leven in plaats van overleven

Meedoen

Als tijdens een eerste intake blijkt dat je tot de doelgroep hoort, dan krijg je een informatiebrief. Mocht je zelf het idee hebben dat je tot de doelgroep behoort, dan kun je ook gerust zelf om meer informatie vragen.

Het onderzoek wordt geleid door Gert A. Klabbers PhD, postdoctoraal wetenschappelijk onderzoeker Tilburg University

bron: VVH – richtlijnen bij chronische pijn