Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen haptotherapie

Hieronder een overzicht van veelgestelde vragen over de haptotherapie:

Wat is het verschil tussen een haptonoom en een haptotherapeut
De opleiding haptonomie is 2 jaar en is een benaderingswijze die toegepast kan worden bij bijvoorbeeld fysiotherapeutische behandelingen. De haptotherapie is een therapievorm die in Nederland is ontstaan als een van de toepassingen van de haptonomie.

De haptotherapeut leert een nieuw beroep, past de haptonomie toe in de begeleiding van mensen in therapeutische zin en laat daarmee vaak zijn oorspronkelijke beroep los. Een haptotherapeut heeft minimaal een vierjarige beroepsopleiding gevolgd. Een GZ-Haptotherapeut is aangesloten bij de beroepsvereniging VVH en verplicht zich daarmee o.a. tot regelmatige na-en bijscholing.

Hoeveel sessies heb ik nodig?
Dat verschilt per persoon. Ook hangt het af van de hulpvraag. Als we beiden na een eerste evaluatie hebben besloten verder te gaan met de begeleiding, dan zal de haptotherapeut een behandelplan met doelen en evaluatiemomenten opstellen en dat met je bespreken.
Kan haptotherapie gecombineerd worden met een andere therapie?
Ja, vaak kan dat, mits beide therapeuten hiervan op de hoogte zijn. Het kan een goede aanvulling op elkaar zijn. Indien overleg gewenst wordt door jezelf, of door een van de therapeuten, kan dat alleen met jouw toestemming.

Het kan zijn dat de gevoelde ervaringen in het directe contact je weer verder helpen dan praten. Het kan ook zijn dat naast de haptotherapie, waardoor je je van veel bewust wordt, het ordenen van gevoelens bij een psycholoog of psychotherapeut je helpt.

Is haptotherapie alleen voor mensen waar het helemaal niet goed mee gaat?

Haptotherapie is voor iedereen die iets over zichzelf wil leren. Voor iedereen die ergens tegenaan loopt in zijn leven. Hoe ‘groots’ of hoe ‘klein’ dit is, is niet bepalend. Als jij een vraag hebt en je wilt bewuster in het leven staan, dan is haptotherapie misschien iets voor jou.

Je kunt een afspraak met me maken zodat we samen kunnen kijken of deze begeleiding je verder kan helpen.

Wat is een geregistreerd lid van de VVH?
De VVH, Vereniging Van Haptotherapeuten, registreert gediplomeerde haptotherapeuten indien zij een erkende opleiding daartoe hebben gevolgd. Aan de registratie zijn eisen verbonden voor wat betreft praktijkvoering en nascholing. Als lid vallen deze therapeuten ook onder de klachtencommissie van de VVH.
Is haptotherapie zweverig?
Alles wat van buiten op ons afkomt nemen wij waar door onze zintuigen; bewust en heel veel onbewust. Onze ogen, oren, neus, mond en onze tastzin registeren alles en dit geeft een reactie in ons lichaam. Dit lichaamssignaal moet vervolgens vertaald worden naar een handeling.

Onze zintuigen hebben we nodig voor onze veiligheid. Een verstoring van het zintuig leidt tot handicap. Blindheid, doofheid, anosmie (reukverlies) en hypogeusie (verminderd smaakvermogen) geven ons een flinke beperking in ons functioneren.

Haptonomie houdt zich bezig met alles wat te maken heeft met het zintuig: de tast. De haptotherapeut nodigt je uit om de tastzin weer te gaan ontdekken en te gebruiken. Je wordt je bewust van wat je voelt, ontdekt wat je beweegt en wat je ermee doet.