Relatieproblemen herkennen door te kijken naar lichaamstaal

Relatieproblemen herkennen door te kijken naar lichaamstaal

ontmoeting tussen 2 mannen; relatieproblemen onderzoeken mbv haptotherapie

Buigen of barsten?

Ik liep in Düsseldorf en kwam deze twee mannen tegen. Hier wilde ik wel even bij stilstaan, de relatie tussen deze twee mannen onderzoeken. Voor het gemak ga ik ze een naam geven. De linkse meneer noem ik Slapjanus. De rechtse meneer noem ik Schreeuwlelijk.

Onderdanig

Als ik naar Slapjanus kijk, zie ik dat hij zich terugtrekt net onder zijn ribbenkast, zijn buik oogt strak, hij zakt als het ware achter zijn bekken; zijn gezichtsuitdrukking: hulpeloos en zijn rechter hand heeft hij in een vuist! Het lijkt alsof het hem niet raakt, maar ergens zit er een energie in zijn lijf van verweer die in zijn vuist tot uiting komt. Maar de kracht blijft in zijn vuist hangen en er komt geen beweging in zijn arm. Aan zijn andere kant (niet te zien op deze foto) hangt zijn hand slap.

Overheersend

Schreeuwlelijk daarentegen heeft veel energie, maar alleen vanaf zijn nek schouderpartij en gezicht. Bij hem zie je dat hij zichzelf als het ware uit zijn bekken tilt. Ook hij heeft spanning onder zijn borstbeen. Zijn buik oogt eerder slap. Zijn gezicht toont een minachting naar Slapjanus, alsof hij zegt: ”had je wat..?!!”

Wat voel je in je lijf

Wat gebeurt er in je lijf als de houding aanneemt van deze heren?
Als je dit even doet merk je direct in je eigen lijf waar de schoen wringt. Je lijf moet zich in alle bochten wringen om deze houding aan te nemen. Je kunt je voorstellen dat dit op den duur klachten geeft: je spieren moeten veel harder werken, je forceert je wervelkolom.

de dokwerker; houding, haptotherapie, waarschijnlijk geen relatieproblemen
Ik heb het beeld van De Dokwerker erbij gezocht. Zo zie je beter het contrast. De dokwerker staat recht boven zijn bekken, stevig zijn beide benen eronder gezet.

En hoe het is om te kunnen staan en zijn als De Dokwerker. Voel dat eens in je lijf.

 

 

 

 

 

De twee beelden riepen vragen in mij op zoals:

  • Wie trekt nu de meeste aandacht?
  • Met wie heb ik de meeste affiniteit of
  • aan wie stoor ik me nu het meest?
  • Met wie van de 2 zou ik het meeste moeite hebben?
  • Wat zou het mij doen als tegenover Slapjanus sta
  • en wat als ik Schreeuwlelijk tegenkom?

Haptotherapie

Haptotherapie houdt zich met al deze facetten van de mens bezig. Hoe bewoont iemand zijn lijf?
Eigenlijk hebben deze 2 mannen een prima ontmoeting: ze kunnen allebei doen waar ze goed in zijn. De vraag is of ze zich er ook fijn bij voelen.

Relatieproblemen onderzoeken

Haptotherapie confronteert je met jouw aandeel in de relatie en helpt je te zoeken naar hoe het anders kan. Ook hier ligt de waarheid in het midden:

niet erover heen (schreeuwen) niet eronderdoor (onderdanig), maar in het midden: dichtbij jezelf.

Nadenkertjes

Wat maakt dat de schoenpunten van Slapjanus zo glimmen? Van andere standbeelden weet ik dat dat komt omdat mensen die vaak aanraken.
Zijn er mensen die vóór Slapjanus gaan staan? en met welk motief?
Zo zie je ook dat de linker schoenpunt van Schreeuwlelijk afgesleten is. Misschien wordt hij vaak op zijn teentjes getrapt… en is hij daarom zo boos?