IZR-Opstellingen

IZR-opstellingenlogo izr-opstellingen
Soms is het nodig om op een andere manier te kijken naar wat er in jou speelt. Het werken met izr-opstellingen is hierbij een mooie methode om op een andere wijze te kijken naar herstel.


In de opstellingen werk ik met het verlangen volgens de IZR-opstellingsmethode*. Het verlangen is een eigen innerlijke beweging om iets te willen veranderen. Dit is te voelen in ons lichaam. Wat houdt je nu bezig van binnen en heeft jouw diepere aandacht nodig? Thema’s die  je kunt vertalen naar een verlangen zoals:

 • Ik wil me niet overal schuldig over voelen.
 • Waarom weet ik toch niks meer van vroeger?
 • Ik wil niet zo zijn als mijn moeder en toch…..?
 • Ik ga steeds over mijn grens
 • Wat maakt dat ik niet voluit kan leven
 • Ik blijf zo in mijn hoofd zitten
 • Ik wil beter voor mezelf zorgen
 • Ik wil meer zelfvertrouwen

“Wie zijn eigen gevoelens onderdrukt, ondergraaft zijn eigen wezenskern.”
Franz Ruppert

Met behulp van deze methode ga je als het ware kijken in een spiegel van jouw innerlijke dynamiek. Het laat jouw innerlijke wereld zien en geeft inzicht hoe jouw verlangen geblokkeerd kan zijn en tegelijkertijd hoe je een stap kan zetten om je te verbinden met dit verlangen naar een verandering. Het is een ontmoeting met jezelf.

Hoe werkt een IZR-opstelling

Een IZR-opstelling werkt met de zin van het verlangen. Een verlangen naar verandering, elke poging tot zelfreflectie of elke inzichtsvraag die iemand heeft, wordt geformuleerd in de vorm van een enkele zin. Zo verwoordt een vrouw met een chronische ziekte bijvoorbeeld haar angsten en verlangen met de zin ‘Ik wil leven’ en beschrijft een man na het overlijden van zijn moeder met de zin: “ik ben mijn plek kwijt”, zijn veranderdoel als ‘Ik wil gezien worden”.’izr-opstelling met resonanten

De woorden uit deze zin zullen nu gebruikt worden in de opstelling. De opstelling kan in een groep of individueel gedaan worden.

Het verlangen

We gaan eerst jouw verlangen formuleren. Ik help je hierbij om te zoeken welke zin het best bij jou past.

 • Wat is je verlangen?
 • Waar wil je naartoe?
 • Wat wil je veranderen?
 • Wat wil je bereiken?

Jij hebt de volledige regie, jij bepaalt en jij kiest. Jij plaatst de woorden in een zin, die op dat moment jouw verlangen is. Jij kiest de volgorde waarin je de woorden van je verlangen opstelt.

In een groepsopstelling maak je gebruik van groepsleden die voor jou willen resoneren met de woorden van je verlangen. Want je gebruikt letterlijk de zin van je verlangen en elk woord daarvan kan gerepresenteerd worden door iemand uit de groep. Zij worden resonanten genoemd.

De woorden uit jouw zin van verlangen worden één voor één opgesteld door resonanten en jij zet de resonanten neer in de ruimte. Op deze manier is en blijft jouw verlangen het kader en de grens, waarbinnen gewerkt wordt.

De resonant is voor jou vaak als een spiegel waar je in kijkt.

Zelf kom je ook in de opstelling te staan.

In een individuele opstelling kun je mij vragen om op die plek te staan en resonant te zijn. Ik maak hierbij ook gebruik van voorwerpen, vloermatjes en poppetjes.

In dienst staan voor de ander

Als resonant sta je in dienst om de opstelling voor de vraagsteller mogelijk te maken. Het is vaak erg bijzonder voor de vraagsteller zijn vraag ‘uitgewerkt’ te zien worden door de resonanten in een opstelling. En het hieraan meewerken wordt door deelnemers over het algemeen als iets moois ervaren.

Bijwonen van een opstelling of als resonant meedoen

Als je resonant bent, kun je op een veilige manier eens meemaken wat een opstelling doet. Het is wonderlijk om te ervaren dat je door gewoon maar mee te doen zo veel kan voelen; van een situatie die je niet kent en mensen die je niet kent. Je moet het ervaren, want uitleggen werkt niet. Het is fijn dat je zelf mag bepalen of je als resonant opgesteld wil worden.

De resonant is vrij om te bewegen of iets te zeggen.

Het is de ideale manier om kennis te maken en een goede voorbereiding op je eventuele eigen opstelling.

Verrijkend voor jezelf

Er is ook nog een andere, misschien wel belangrijkere reden om als resonant mee te doen met een opstelling en dat is dat het je heel vaak iets voor jezelf oplevert. De ervaring leert dat je nooit ‘zomaar’ wordt gevraagd voor de positie waar je komt te staan. Het zijn vaak thema’s die op dat moment ook bij jou spelen.

Helen

Alle aanwezigen, jij, ik, de representanten en de toeschouwers, zijn getuigen. Wat onbewust was wordt helder en door de aanwezigen erkend. Vanuit mededogen voor jezelf en je geschiedenis kan de heling plaatsvinden. De mist trekt op en wat overblijft is jouw bewuste waarheid.

Deze waarheid, hoe pijnlijk soms ook, is altijd heilzaam. “Heilen” betekent “helen”. Je wordt weer heel. Een heel mens is een gezond mens.

Dat is precies het doel van een IZR-opstelling: jou in de mogelijkheid stellen om een gezonde, zelfbepalende en zelfverantwoordelijke mens te zijn. De energie die je voorheen inzette om te overleven komt beschikbaar om een vrij en bewust leven te kiezen en te creëren. Een menselijk leven waarin je jezelf erkent, omarmt en manifesteert als het mooie, empathische en liefdevolle wezen dat je altijd al was.

In deze tijd van beperkingen vanwege het Corona-virus, is het ook mogelijk om een IZR-opstelling op afstand te doen via beeldbellen.
De verzekering heeft aangegeven dat beeldbel sessies vergoed zullen worden.
Je kunt me bellen of mailen als je gebruik wilt maken van een van de mogelijkheden.